Fudbaleri Islandu donijeli turistički procvat

Travel

Uspjeh islandske fudbalske reprezentacije koja je impresionirala plasmanom u četvrtfinale ovogodišnjeg Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj, bere islandski turizam.

Islandski trener Helmir Hallgrimsson je prije godinu izjavio da je Island premali da bi se mogao kvalifikovati u finale velikog takmičenja, ali s obzirom na igru u Francuskoj bili su blizu iznenađenja. Na tom putu zaustavili su ih domaćini.

Najveći pobjednik fudbalskog uspjeha je turizam. „Bolju reklamu za zemlju ne bismo mogli kupiti. Ni erupcija vulkana ne bi imala takve razmjere“, rekao je Hallgrimsson, prenijela je njemačka novinska agenciji DPA.

Turistička organizacija Promote Island registrovala 152.000 članaka o svojoj domovini. Stranica Visitisland.com je nakon pobjede nad Engleskom u osmini finala udvostručila posjete. U nekim zemljama, poput Njemačke, ljudi su na internetu tražili informacije o Islandu pet puta više nego što je uobičajeno. Do kraja godine, državu će posjetiti 1,7 miliona turista, a Hallgrimsson vjeruje i više.

„Na Island turisti dolaze da se dive prirodi, a mora se voditi računa da posjete nisu preduge i da priroda ne trpi posljedice“, rekao je trener koji takođe kaže kako osjeti probleme u infrastrukturi, jer su trajekti između ostrva u ljeto često prenatrpani i mještani imaju poteškoća u putovanju sa ostrva na glavno ostrvo i obrnuto..

Turistička sezona se produžava, sve više je gostiju koji dolaze čak i zimi, kada je popularno gledanje polarne aurore, a islandski ledenjaci su zimi posebno lijepo obojeni. To se odražava na veliku potražnju za avionskim kartama tokom zime.

Turizam je zauzeo prvo mjesto među ekonomskim aktivnostima u zemlji i već odavno je pretekao tradicionalni ribolov, a sada je napravio novi iskorak. Hallgrimsson poziva na oprez u ekspanziji, smatrajući da bi to trebalo biti usklađeno s uređenom infrastrukturom i da moraju biti jasno postavljene granice.