Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Berza

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjih oštrih gubitaka na Wall Streetu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče potonuo više od 1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,25 odsto, na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 odsto, na 12.426 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.161 bod.

Ulagači su oprezni nakon što su juče cijene akcija na Wall Streetu oštro pale, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u posljednjih šest nedjelja.

Bila je to posljedica pritiska na tehnološki sektor, koji traje već tri nedjelje. Taj je sektor predvodio po rastu od početka godine, a sada se ulagači povlače iz njega i usmjeravaju u druge sektore koji su zaostajali, kao što je bankarski.

Bankarski sektor sve je više privlačan zbog toga što, osim američkog Feda, sada i druge centralne banke u svijetu, na primjer evropska, kanadska i britanska, poručuju da bi uskoro mogle početi zatezati monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža oporavak crna nafte nakon velikih gubitaka prethodnih nedjelja. Na londonskom je tržištu crna barela jutros porasla 0,6 odsto, na 47,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 odsto, na 45,15 dolara.

Zadrže li se na ovim nivoima do kraja dana, cijene će nafte zabilježiti prvi nedjeljni rast nakon pet nedjelja neprestanog pada.