Da li će ove godine biti jagoda na Vimbldonu?

Sport

Samo jedna farma šalje oko 28.000 kilograma plodova za takmičenje u tenisu svake godine

Vlasnik kompanije koji služi jagode na Vimblodnu kaže da se nada da postoiji “mehanizam” koji će pomoći evropskim radnicima koji rade sezonski u Velikoj Britaniji i nakon Bregzita.

Marion Regan, koja ima farme u Kentu, oslanja se na sezonce kako bi bila sigurna da će obezbediti Vimbldon svežim jagodama.

“I ja, i drugi proizvođači, jabuka ili salate – svi zavisimo od toga da li ćemo pre svega imati dovoljno radne snage da bi ubrali sve na vrijeme. Posebno smo zadovoljni što nam kao sezonci dolaze neki zaista fantastični ljudi, pretežno iz zemalja istočne Evrope preko ljeta”, kaže ona.

“Nadam se da će, kada napustimo EU, i dalje biti načina da ovi mladi ljudi mogu ponovo da dolaze da rade”, dodala je.

Prošle nedelje, izveštaj koji je radio BSF, pokazuje da bi cijene jagoda i malina mogle da porastu i 50 odsto zbog Bregzita. U izvještaju se navodi i da 95 odsto sezonaca u Britaniju dolazi iz EU. BSF poziva vladu da omogući radnicima da i posle Bregzita rade na ugovore kako bi popunili radna mjesta za koja su očigledno, neophodni.

Oni koji dolaze u Englesku preko ljeta, vraćaju se kućama kada se sezona završi.

Jagode beru od 5 ujutru kada su još hladne. Nose ih u komore kojima se posle šalju na Vimbldon tog ili eventualno sljedećeg dana kako bi mogle na vrijeme da se služe, svježe, ili sa dodatkom krema, šlaga…

“Ugostitelji na Vimbldonu traže naše jagode jer znaju da mogu da ih dobiju svježe, da su domaće i da ih mogu dobiti za dan”, kaže gospođa Regan.