Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar u porastu

Berza

Na većini azijskih berzi u utorak su indeksi pali zbog pritiska na tehnološki sektor, a ulagače je na oprez navela i vijest da je Sjeverna Koreja ponovo ispalila balističku raketu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,1 odsto.

U Australiji su skočile više od 1,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina azijskih berzanskih indeksa bila je u plusu, zahvaljujući jučerašnjem rastu Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Međutim, kasnije je smer indeksa promijenjen uglavnom zbog toga što se, kao i na Wall Streetu, nastavlja pritisak na tehnološki sektor. A pad tog sektora više utiče na indekse nego rast cijena akcija u bankarskom i energetskom sektoru.

Ulagače je zabrinula i vijest o novom projektilu Sjeverne Koreje, koja u posljednje vrijeme vrlo često testira svoje rakete. Raketa je letjela oko 40 minuta i mogla je pasti u japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu, saopštila je japanska vlada, dodajući da snažno protestuje zbog kršenja rezolucija UN-a.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je cijena nafte na američkom tržištu jutros pala po prvi put nakon osam dana neprestanog rasta, i to za 0,5 odsto, na 46,82 dolara.

I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,5 odsto, na 49,40 dolara, a ostaje za vidjeti radi li se samo o korekciji cijena nakon snažnog rasta posljednjih dana ili o novom zaokretu u trendu.

A na valutnim tržištima dolar jača drugi dan zaredom, nakon što je prošle nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta pala za 1,6 odsto. Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 odsto, na 96,14 bodova, dok je juče skočio 0,6 odsto.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti jutros kreće oko 113,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1370 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1415 dolara.