Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da će centralna banka zaoštravati monetarnu politiku, ali postepeno

Dow Jones porastao je 0,57 odsto, na rekordnih 21.532 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,73 odsto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 1,10 odsto, na 6.261 bod.

Uspon indeksa zahvaljuje se umjerenom tonu Janet Yellen u njenom polugodišnjem izvještaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, ali istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskih pokazatelja.

Pozitivno je na tržište uticalo i to što Fed ne odustaje od zaoštravanja monetarne politike, što pokazuje da su čelnici centralne banke uvjereni da je trenutno usporavanje rasta američke ekonomije i inflacije samo privremeno te da će se rast uskoro ubrzati.

Najviše je juče, 1,3 odsto, skočio tehnološki sektor, koji se oporavlja od pada prethodnih nedjelja. Po istoj stopi porasle su i cijene akcija  u nekretninskom sektoru, što pokazuje da ulagači očekuju nastavak jačanja potrošnje i rasta ekonomije.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 odsto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 odsto, na 12.626 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 5.222 boda.