Akcije kompanije „Tesla“ zanimljive investitorima

Zbog sve veće urbanizacije problem buke i zagađivanja u gradovima sve manje nastaje od fabrika, a sve više od motornih vozila

U 21. vijeku svijest ljudi mijenja se u pogledu kvalitetnijeg načina života u gradovima. Niska cijena nafte (benzina) i gasa više nisu dovoljan argument za kupovinu jeftinog serijskog automobila. Automobili sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem izgledaće kao dinosaurusi za 20 godina.

Američka kompanija „Tesla“, koja proizvodi električne automobile nije slučajno odabrala ime našeg slavnog naučnika i pronalazača. Hrabro se upustivši u konkurenciju sa gigantima svjetske autoindustrije kompanija je ponudila automobil čiji motor ne koristi fosilna goriva već snagu crpi iz električnih baterija.

Kompanija „Tesla“ osnovana je 2003. godine, a danas vrijedi 52 milijarde dolara. Rast prihoda je eksponencijalan, od 2013. godine bio je 2,  a prošle godine  7 milijardi dolara. Kompanija proizvodi nekoliko modela automobila, a poslednji Model 3 izašao je iz fabrike prije nekoliko dana. Kompanija očekuje rast proizvodnje sa današnjih 100.000 automobila na 500.000 do 2020. godine.

Kompanija „Tesla“ još uvijek nije profitabilna i ne isplaćuje dividende akcionarima. U 2016. godini zabilježila je minus od 675 miliona dolara, ali ogroman potencijal i eksponencijalan rast prodaje opravdavaju raspoloženje investitora da kupuju ovu akciju na američkoj berzi NASDAQ.

Zahvaljujući „Tesli“, gradovi budućnosti biće oaze mira i tišine. (Ekonomski online)