Novi igrač je na tržištu: Indija u Iran ulaže 11 milijardi dolara

Investitori iz Indije mogli bi da ulože i do 11 milijardi dolara u razvoj energetske infrastrukture u Iranu. Obećan im je „razuman povrat“, prenose ruski mediji.

Indija ima jednu od najbrže rastućih privreda na svijetu, kao i da raspolaže ogromnim novcem. Taj novac Indija uglavnom ulaže u sopstvenu modernizaciju, ali vrijeme je došlo i za značajne investicije u drugim zemljama.

Narendra Kumar Verma, izvršni direktor podružnice indijske energetske korporacije ONGC zadužene za poslove u inostranstvu, rekao je za NDTV (New Delhi TV) da će u gasno polje Farzad-B u Iranu ta kompanija uložiti oko šest milijardi dolara, dok će dodatna sredstva uložiti u izgradnju postrojenja za izvoz tečnog gasa.

– Dali smo im našu najbolju ponudu. Sada je na njima da je prihvate ili ne – rekao je on.

Prema riječima Verma, njegova kompanija očekuje povrat investicije u iznosu od 18 odsto, dok bi sav tečni gas koji bi se izvozio iz tog postrojenja kupovale kompanije iz Indije.

Ova investicija Indije u Iran se pažljivo posmatra u Kataru, odakle Indija trenutno uvozi najveće količine tečnog gasa i predstavlja jednog od najvećih kupaca.