Gubitak Twittera povećan, broj korisnika stagnira

Broj korisnika Twittera ostao je u drugom tromjesečju nepromijenjen u odnosu na prethodno, dok je gubitak te društvene mreže povećan na godišnjem nivou zbog pada prihoda

Prema posljednjem objavljenom poslovnom izvještaju, gubitak Twittera iznosio je u drugom tromjesečju 116,5 miliona dolara, dok je godinu dana prije bio 107 miliona. Ta kompanija, inače, nikada nije zabilježila kvartalnu dobit.

Ukupni prihodi Twittera iznosili su u proteklom kvartalu 574 miliona dolara, što je 4,7 posto manje nego godinu dana prije, pri čemu su prihodi od oglašavanja pali za 8 posto, na 489 miliona dolara.

Kako su poslovni rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Twittera pala je u četvrtak na Wall Streetu oko 5 posto. Ulagače je zabrinuo i spori rast broja aktivnih mjesečnih korisnika te društvene mreže. U proteklom tromjesečju bilo ih je 328 miliona , kao i u prethodnom kvartalu. To je, doduše, 5 posto više nego godinu dana prije, ali stagnacija na kvartalnom nivou pokazuje da popularnost te društvene mreže ne raste.

Twitter, koji korisnicima omogućuje slanje poruka od 140 znakova, među najpoznatijim je društvenim mrežama u svijetu, a koriste ga političari, mnoge poznate zvijezde s filmske i muzičke scene, aktivisti, međutim, ta kompanija ne uspijeva da raste brzo kao Facebook, najveća društvena mreža u svijetu s otprilike 2 milijarde korisnika.

Neki su analitičari očekivali da će učestalo objavljivanje poruka novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru pozitivno uticati na financijske rezultate te društvene mreže, ali to se nije dogodilo. Uprkos slabijim poslovnim rezultatima nego što su analitičari očekivali, Jack Dorsey, izvršni direktor i suosnivač Twittera, i dalje je optimističan.