Autor čuvenog pravila o jakim šiframa priznao da je pogriješio

TECH

Bil Bur, bezbjednosni stručnjak i autor knjige iz 2003. godine u kojoj daje široko prihvaćeni savjet u vezi sa stvaranjem jakih i bezbjednih šifara – da treba koristiti specijalne simbole i redovno mijenjati lozinku, nedavno je izjavio za Wall Street Journal da nije bio u pravu

“Žalim zbog većine onoga što sam uradio”, rekao je 72-godišnji Bur, penzionisani radnik američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju.

Prije oko 15 godina, Bur je stvorio nešto što se zove „NIST Special Publication 800-63. Appendix A“, i što je postalo bezbjednosni standard za federalne agencije i mnoge američke korporacije.

Iako se u vodiču za sastavljanje jake šifre savetuje kombinovanje različitih riječi, korišćenje znakova interpunkcije, kao i često mijenjanje lozinke, vremenom se pokazalo da ovaj način neće spriječiti sajber kriminalce ništa više od obične šifre.

Primjera radi, za razbijanje lozinke “Tr0ub4dor&3” potrebno je tri dana, dok bi za razbijanje lozinke „correct horse battery staple“, ukoliko je napisana kao jedna riječ, bilo potrebno 550 godina.

U izmijenjenom i dopunjenom izdanju vodiča, stručnjaci takođe savjetuju korisnicima da ne mijenjaju lozinku dok god ne primijete neki od znakova hakovanja.

Uprkos neispravnom savjetu, Buru se svakako oprašta greška jer 2003. godine, kada je trebalo da napiše izvještaj, dobio vrlo malo materijala za proučavanje.