Obradović: FIBA je uradila sve protiv košarke

Sport

Trener evropskog šampiona Fenerbahčea Željko Obradović kritikovao je FIBA zbog promjene sistema velikih takmičenja

Narednih godina Evrobasket će se igrati svake četvrte, umjesto kao do sada na dvije, a uvedene su i kvalifilacije za Mundobasket koje će trajati tokom sezona.

Igrači su već pod velikim pritiskom zbog gustog rasporeda, pa će mnoge zvijezde propustiti predstojeće EP, prije svega košarkaši iz NBA.

„Mnogi igrači su završili obaveze već u maju, rijetko ko je od njih dolazio do polovine juna imali su dovoljno vremena za oporavak više od mjesec. Ideje su bile različite, da li da se igra sad i odmah u sezoni, ili u junu posle sezone. Ja lično mislim da je bolje ovako posle naporne sezone da dobiju odmor i onda kroz pripreme, koje nisu kao nekad one koje smo mi imali i praktikovali teške pripreme. Ovo je neuporedivo bolje za njih“, rekao je Obradović.

Kvalifikacioni „prozori“ kreću već od jeseni, a Evroliga je već najavila da će braniti igračima iz svojih klubova (i Evrokupa) da igraju tada za reprezentacije.

„Ne bih da koristim teške riječi, ali mislim da je to besmisleno. EP su se igrala 40 puta za 82 godina, a sad će na četiri godine. Je li to dobro? Prije svega za mlade igrače. Evo sada se mnogi igrači nisu odazvali iz raznoraznih razloga. To je prilika za mlade. Sad će mladi igrač da čeka četiri godine da igra na EP. FIBA je sve uradila protiv košarke. Sve što je mogla da uradi“, dodao je Obradović.

Već godinama traje „rat“ na relaciji EL-FIBA, neizbežan faktor je i NBA, a kolateralna šteta u njemu su isključivo igrači.

„Treba da sjednu FIBA, Evroliga, NBA i svi faktori i naprave jedan zajednički kalendar koji će biti dobar prije svega za igrače. Mora da se vodi računa o njihovim obavezama ali i pravima. Ja stalno ponavljam da igrači u Evropi moraju da shvate da moraju da imaju svoje udruženje i preko njega da utiču na svoja prava jer obaveza imaju mnogo ali prava i ne baš“, kaže Obradović.

„Moje mišljenje je da igrač uvijek treba da igra za reprezentaciju, bez obzira ko je u pitanju. Ja sam prezadovoljan činjenicom da moj klub čini mi se ima najviše igrača na EP, devetoricu, CSKA osmoricu i tako dalje. Možete misliti na šta će moje pripreme da liče, ali mi nije žao. Napraviću neku ekipu s kojom mogu da radim. Kad dođu ovi „prozori“ i nastupi igrača za reprezentacije to nije pitanje za mene. Ja neću niti da branim niti da dajem svoje mišljenje. Ja sam trener, a to će biti pitanje za klub i za igrače koji sami treba da odluče“, zaključio je trofejni trener.