Zašto je hrana u avionu toliko bezukusna?

Travel

Jedno je sigurno: Gordon Remzi nikad ne bi jeo hranu iz aviona. Radio je deset godina za avio-kompanije i zna, kaže, otkuda ta hrana i koliko joj je trebalo da dođe do ruku vaše stjuardese

Obroci koji se poslužuju u avionima jedva da su jestivi. Ta hrana ima lošu reputaciju iz mnogo razloga – način na koji je pripremljena i kako se skladišti, kako se servira i uslovi leta definitivno (negativno) utiču na ukus hrane.

Visina

Visina je ključ problema. Vazdušni pritisak na tolikoj nadmorskoj visini onemogućava pripremu svježih obroka, stoga se ona zamrznuta mora unijeti u avion i poslužiti putnicima satima kasnije, podgrijana.

Rješenje? Svaki komad hrane zalivati tečnošću, kažu stručnjaci.

Pritisak i buka

Hrana u avionu može vam, i kad je dobro pripremljena, biti neukusna zato što nizak pritisak i buka motora utiču na čula mirisa i ukusa. Obroci stoga nerijetko sadrže 30 odsto više soli ili šećera da makar liče na onu hranu na zemlji.

Arome

Istraživanja pokazuju da je pametnije, umjesto slatkiša, posluživati pikantne namirnice poput parmezana i soja sosa. Isto važi i za cimet, đumbir, bijeli luk, čili i kari – čak i gore, u vazduhu, zadržavaju dobar dio svoje aromatičnosti.

Avio-kompanije zato sada u svoje menije intenzivno uvode obroke bazirane na aromatičnim namirnicama, a jedna iz Hongkonga ove godine čak je najavila u svojoj ponudi novo pivo sa medom i longanom spravljeno tako da bude ukusno čak i u avionu.