8 jednostavnih načina da vas šef zavoli

Karijere

Svaki menadžer i svako radno mjesto je različito, ali uopšteno, najbolji način da vas šef simpatiše jeste da radite posao kako treba

Ipak, postoje slučajevi kada je očigledno da radite mnogo bolje od ostalih, a šef kao da vas ne primjećuje. Sajt Business Insider donosi neke jednostavne strategije koje možete da koristite, a da ne idete protiv svojih principa.

1. Probajte da problem riješite sami

Postoji jedna anegdota u kome je poznati generalni direktor rekao svom timu da ne može da prezentuje nijedan problem dok prvo ne pokuša da smisli rješenje. Impresionirajte šefa svojim vještinama koje donose rješenja, a na sastancima ponudite više uglova iz kojih se može sagledati problem.

2. Uvijek pokazujte vrijednost koju donosite kompaniji

Šefovi su zauzeti, nemaju previše vremena da razmišljaju o vašim osjećanjima, željama, potrebama. Zato, ako želite povišicu, unapređenje, neke beneficije – recite im to glasno i jasno. Recite i šta bi to značilo za kompaniju, kakve vrijednosti donosite.

3. Uskladite svoj način komuniciranja sa njihovim

Ovo je čudan savjet na prvi pogled, ali itekako ima smisla. Na vama je da vidite kako vaš šef voli da komunicira – Mejlom, lice-u-lice… Koliko često se loguje? Tako ćete mu lakše pristupiti.

4. Pitajte za savjet

Poznato je da ako želite nekoj osobi odmah da se dopadnete, treba da je pitate za neku uslugu, savjet… Naravno, ne treba da budete dosadni. Ne brinite, neće izgledati glupo već stručno.

Uvijek imajte na umu da je bolje da ih pitate za savjet nego za mišljenje. Psiholog Robert Cialdini rekao je za Business Insider da kada tražite savjet to stvara vezu između vas i vašeg šefa i ohrabruje ih da podržavaju vaše ideje.

5. Dolazite na posao ranije

Istraživanje je pokazalo da su zaposleni koji dolaze na posao ranije cenjeniji od menadžera i bolje se pozicioniraju od ostalih.

6. Postavljajte dugoročne ciljeve

Dugoročni ciljevi kompanije kojima ste, između ostalih, potrebni i vi da bi bili ispunjeni – ovo bi mogla da bude savršena formula za sigurnu radnu poziciju. Ne samo da dajete viziju poslu, već pokazujete da vam je stalo i da planirate da date svoj doprinos.

7. Obratite pažnju na detalje

Iako na stvari možete da gledate prilično široko, ne treba da zanemarite detalje. Šta god da radite – radite to pedantno, i uvijek završavajte ono što ste započeli. Kako mislite da postignete velike rezultate ako kod manjih projekata brljate?

8. Zahvaljujte se (kad god imate priliku)

Budite zahvalni – na savjetima, na ukazanim prilikama, na povjerenju…