Nijemci već dižu ruke – pada broj dizelaša

Automobil

Prodaja novih automobila u Njemačkoj je porasla u avgustu, pokazuju zvanični podaci, dok je zabiliežen dalji pad registracija dizelaša

Ukupan broj novoregistrovanih automobila na putevima u Njemačkoj porastao je za 3,5 odsto u odnosu na isti mjesec 2016. godine, dostigavši skoro 254.000 vozila, objavile su federalne saobraćajne vlasti, KBA, prenosi agencija Frans pres.

To je ubrzanje u odnosu na julski porast od 1,5 odsto.

Istovremeno registracija dizel motora pala je za скоро 14 odsto prošlog mjeseca na godišnjem nivou.

Potencijalne kupce u najvećoj evropskoj ekonomiji uplašile su reakcije političara na masovne prevare na regularnim testiranjima emisije gasova, na kojima su proizvođači automobila prikrivali prekomerne nivoe ispuštanja azotnih oksida (NOk) iz motora.

Neki nјemački gradovi su pokrenuli inicijativu za zabranu vozila velikih zagađivača u određeno vrijeme, kako bi riješili problem zagađenja vazduha.

Kancelarka Angela Merkel je izjavila da „radi na sprečavanju zabrane vožnje“, pošto je počeo skup gradonačelnika i gradova koji su najpogoђeniji ovim problemom.

Od januara do avgusta ove godine, oko 40,9 odsto registrovanih novih automobila bilo je na dizel pogon u odnosu na 46,7 odsto iz istog perioda 2016, saopštilo je Udruženje automobilske industrije VDA.

Posmatrano po brendovima, Folksvagen – koji je u epicentru dizel skandala – ima najveći broj registracija novih automobila, 43.500 jedinica, ili 17,2 odsto od ukupnog broja.

Uprkos tome, njegova prodaja je u avgustu smanjena za 10,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prodaja drugih zvučnih automobilskih brendova je bila u porastu, pri čemu je BMW zabilježio povećanje od 6,7 odsto, a Mercedes-Benc od 7,5 odsto u poređenju sa avgustom 2016.

Folksvagenov proizvođač luksuznih automobila, Audi, zaostajao je za rivalima, pošto je povećao prodaju za samo 0,9 odsto.

Oprez Nijemaca prema dizelašima rezultirao je većim interesovanjem za automobile s pogonom na alternativne izvore energije, pa je prodaja hibridnih vozila skočila u avgustu 76 odsto međugodišnje, a potpuno električnij automobila za 143 odsto. Ipak, apsolutne cifre su ostale niske, na nešto ispod 7.000 hibridnih i 2.200 električnih vozila.