Osam timova već je na Mundijalu

Sport

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine privode se kraju, a sada je već poznato osam sigurnih učesnika Mundijala

Mjesto u Rusiji obezbijedili su: Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija (Azija), Belgija, Rusija (Evropa), Meksiko (KONKAKAF) i Brazil (Južna Amerika).

Azijske kvalifikacije su pri kraju, jer je ostalo samo da trećeplasirane ekipe iz dve kvalifikacione azijske grupe, Australija i Sirija, u međusobnom duelu odluče ko će biti rival četvrtoplasiranog tima iz KONKAKAF zone (Sjeverna i Centralna Amerika i Karibi). Meksiko je iz te grupe otišao na Mundijal dva kola prije kraja, dok se za preostala mjesta bore Kostarika, koja ne može biti ispod četvrtog mjesta, te Panama, SAD i Honduras.

Okeaniju će u plej-ofu predstavljati Novi Zeland, međutim šanse da se nađe na Svjetskom prvenstvu su minimalne jer će za rivala u plej-ofu imati ekipu iz Južne Amerike, a to je u ovom trenutku Argentina.

Kad je Evropa u pitanju, jedino je Belgija završila posao u kvalifikacijama, dok se Rusija kao domaćin automatski kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo. Još neke reprezentacije, poput Srbije, Njemačke, Španije, Portugala, teško mogu ispod drugog mjesta, ali još je neizvjesno da li će na Mundijal direktno ili će prolaz morati da traže kroz baraž.

Na Prvenstvu u Rusiji (14. Jun – 15. Jul 2018.) igraće 32 reprezentacije. Evropa će imati 14 predstavnika (devet prvoplasiranih + četiri iz baraža + domaćin Rusija), Južna Amerika 4 sigurna + 1 kroz baraž (?), KONKAKAF 3 sigurna + 1 kroz baraž (?), Afrika pet, Azija četiri sigurna + 1 kroz baraž (?), Okeanija 1 kroz baraž (?).