Srbija pobijedila u Dablinu, korak do Mundijala 2018.

Sport

Srbija je golom Aleksandra Kolarova pobijedila Republiku Irsku u Dablinu – 1:0, u 8. kolu kvalifikacija, i stigla na korak od Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018.

„Orlovi“ (18) sada imaju četiri boda više od drugoplasiranog Velsa (14), dva kola prije kraja takmičenja u grupi D, i narednu utakmicu 6. oktobra igraju protiv Austrije na njenom terenu, a tri dana kasnije u Beograd dolazi Gruzija.

Kolarov je postigao fantastičan gol na asistenciju Kostića, a situacija je mogla da se zakomplikuje poslije isključenja Maksimovića u 68. minutu, ali su “Orlovi” imali znanja, strpljenja, sreće i golmana Vladimira Stajkovića, tako da je rezultat ostao 1:0.

Selektor Slavoljub Muslin odlučio se za četiri izmjene u odnosu na prethodnu utakmicu sa Moldavijom. Pred gol se vratio Vladimir Stojković, Vuković je zamijenio Nastasića, Milivojević je bio u igri umjesto Gudelja, a Rukavina umesto Gaćinovića.

Prvu priliku na utakmici imao je Nemanja Matić već u trećem minute, ali je udarac lako izblokiran iako je igrač Junajteda bio u idealnoj poziciji, jer je stajao na ivici kaznenog prostora po sredini gola.

Irci su vrlo predvidiva ekipa, igraju uvijek na isti način, ali kada su u pitanju centaršutevi i igra glavom onda se nije lako odbraniti od njih. Tako je bilo i u 10. minutu kada je Dafi reagovao na nabačenu loptu i ispred Stojkovića je poslao u gol, ali je bio u ofsajd poziciji, jer je zadnja linija „Orlova“ odlično ispratila napad domaćina.

Čim bi “crveni” uspjeli da se oslobode pritiska, uslijedio bi i ozbiljniji napad. Do poluvremena Srbija je imala dvije dobre prilike za gol, ali nisu ih iskoristili Mitrović i Rukavina. U prvom slučaju Mitrović je slabo zahvatio loptu pa je golman Iraca uspio da je skrene u korner, dok je u drugom slučaju Rukavina poslao loptu visoko preko gola.

Dušan Tadić je na početku drugog poluvremena solidnim udarcem najavio opasniju Srbiju, nego što je to bila u prvom dijelu igre. Ubrzo je stigla i potvrda.

Dugo je trajala akcija Srbije, odbranili su se u prvom trenutku Irci, ali je Kostić fantastično vidio utrčavanje Kolarova, produžio mu loptu, a ovaj je zakucao loptu pod prečku.