Da li je tržišni balon zaista pukao?

Berza

Za samo nedjelju dana sa međunarodnog tržišta kriptovaluta „izbrisana“ je vrijednost od 500 milijardi dolara. Bitcoin je u jednom danu ponovo izgubio devet odsto svoje vrijednosti, a čak 30 procenata je ispod svog zabilježenog maksimuma prošlog mjeseca, dok ga ether i dogecoin i dalje prate u tom slobodnom padu.

Stiče se utisak da sve što ima bilo kakve veze sa trgovanjem kriptovaliutama u ovom trenutku bilježi pad. Tako, akcije menjačnice Coinbase bilježe gubitak od 5,5 odsto, a čak 30 odsto od listiranja na berzi prije manje od 30 dana, dok su hartije od vrijednosti kompanije Tesla izgubile 2,1 odsto u jučerašnjem trgovanju i nastavljaju blag silazni trend od kako je Ilon Mak (Elon Musk) najavio da ona više neće prihvatati bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Prema CoinMarketCap, kriptotržište je palo sa 2.546 milijardi dolara na 2.020 milijardi.

Maskove Twitter objave više ne mogu biti glavni uzrok ovolikog pada, komentarišu analitičari. Prošlonedjeljno povlačenje Tesle, doduše, mogao je biti zamajac za tržišna zbivanja koja će se odviti, ali u čijoj pozadini je ipak činjenica da je ono iskazivalo prirodu „mjehura“, te da se pre vremena naduvalo do iznenađujuće velikog nivoa, prenosi Biznis.rs.

Ipak, kada se gleda šira slika, od decembra je bitcoin dobio 50 odsto na vrijednosti, a dogecoin čak 10.000 odsto, pa tu i dalje ima prostora za korekciju, ali su se na volatilnom tržištu kriptovaluta dešavali takođe i preokreti trendova preko noći. Poređenja radi, u istom periodu rast drugih oblika popularne berzanske aktive izgledao je ovako – fjučersi na zlato su u padu 1,5 odsto, Dow Jones indeks je porastao 12 odsto, S&P 500 za 10 odsto, a NASDAQ Composite za približno tri procenta.