Cohiba – sinonim za luksuz

Lux

U čemu je magija zbog koje su kubanske cigare među najboljim cigarama na svijetu

Stručnjaci tvrde da se radi o kombinaciji sorte duvana, blage kubanske klime i neobično crvene zemlje. Pokušaji da se kubanski duvan posadi negdje drugdje, u slične uslove, svaki put su doživjeli neuspjeh.
Kubanske cigare su zaštitni znak najbolji suvenir Kube, a fabrika Partagas je jedna od najpoznatijih fabrika cigara i upravo u njoj se proizvodi najskuplji kubanski brend – Cohiba cigara. Do početka 80-ih Cohiba cigare nije bilo moguće kupiti van Kube. Dobijali su je tek rijetki uvaženi gosti. Vila El Laguito, u kojoj je smještena fabrika, pripadala je Fidelu Kastru i u nju je bilo nemoguće ući.

Cohiba na jeziku drevnih Indijanaca znači snop listova duvana, što je bila prva verzija, odnosno preteča današnjih kubanskih cigara. Prvu cigaru u sadašnjem obliku napravio je lokalni zanatlija Eduardo Riviera i nekoliko komada poklonio Kastrovom tjelohranitelju, a ovaj Kastru, kome se dopao miris dima. Dalje je sve istorija. Godine 1966. pod strogim mjerama bezbjednosti počinje proizvodnja cigara za predsjednika i njegove prijatelje. Već 1982. plasirana je na svjetsko tržište; osim u SAD.

Na tržište je u to vrijeme plasirana Cohiba u tri veličine: Panatela, Corona Especial i Lancero, sve pod budnim okom Kastrovog omiljenog majstora – Eduarda Riviere.

Sama proizvodnja čuvenih kubanskih cigara je komplikovana: od sijanja duvana do dopremanja u trgovine. Nema automatizovanih procesa, čak se i svaka etiketa lijepi ručno prije pakovanja u luksuzne kutije od plemenitog drveta u kojim cigara zadrži jednak ukus i aromu 10 godina.

Danas postoji mnogo brendova kubanskih cigara, a najpoznatije su: Cohiba, Montecristo, Romeo i Julija, Partagas, Diplomaticos.

Ručno rađene cigare ipak ostaju popularne zahvaljujući sve većem krugu kolekcionara

Jedna od najpoznatijih kolekcionarki na svijetu, Dominik Giselink, vlasnica je pet trgovina sa cigarama u Belgiji. Do sada je u ličnu kolekciju cigara uložila preko tri miliona eura. Zahvaljujući nekim unikatima, kolekcija trenutno vrijedi pet miliona. Samo jedna njena Cohiba Behike iz 2006. dostigla je cijenu od 5.000 eura.

Ograničena izdanja nekih cigara koje stare u optimalnim uslovima dobijaju drugi i bolji okus, ali postižu i papreniju cijenu. Kompanija Gurkha proizvela je seriju His Majesty’s Reserve cigara umočenih u konjak Louis XIII i prodane su 2007. po cijeni od 1.250 dolara po komadu. Jedna kutija od 100 komada prodana je 2012. za čak 658.000 dolara i ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplja kutija cigara ikad.