Top 10 biznis škola u Americi u 2018. godini

Karijere

Ovo je drugi put da je Fajnenšl Tajms (Financial Times) napravio rang listu poslovnih škola u Americi, a kako navode, spisak od 25 škola odražava kvalitet i širinu ponuda poslovnih kurseva

Većina škola je prošle četiri godine pretrpjelo opadanje broja prijava, prema podacima Savjeta za prijem diplomaca. Najveće opadanje prijava je bilo za dvogodišnje, redovne MBA kurseve, što je kamen temeljac na američkom tržištu poslovnih škola.

FT rangiranje tih škola u Americi zasnovano na njihovim performansama pokazuje u čemu se tržište mijenja, ali i u čemu ne. Najveći skok na američkoj listi biznis škola napravile su one koje su uspjele da odgovore na potrebe studenata i koje imaju fleksibilan način učenja.

U tekstu navode da su tradicionalni MBA programi u opadanju, dok druge poslovne edukacije rastu. Kraći i specijalistički programi su uspješna priča posljednjih godina.

Na prvom mjestu je 1.  ‘University of Pennsylvania: Wharton US’, na drugom 2. ‘MIT’ , na trećem mjestu je 3. ‘Columbia Business School US’.

Na četvrtom mjestu je ‘University of Chicago: Booth’, a to mjesto dijeli sa ‘University of Michigan: Ross’.

Na šestom mjestu je ‘UCLA: Anderson’. Na sedmom ‘Duke University: Fuqua/Duke Corporate Education’. Na osmom ‘Washington University: Olin’.

Na devetom mjestu se nalazi ‘Stanford Graduate School of Business’. Na desetom mjestu je ‘Harvard Business School’. (BIZLife/Financial Times)