Srbija i BiH leže na milijardama eura

Region

Višegodišnja geološka istraživanja koja je obavila svjetska rudarska kompanija Rio Tinto rezultirala su pronalaskom novog minerala bora i litijuma, poznatijeg kao jadarit. Zbog visoke koncentracije litijuma u jadaritu oblast Jadra, na granici Srbije i BiH, spada u jedinstveno nalazište u svijetu.

U regiji oko Loznice nalazi se 10% svjetskih rezervi litijuma, što je ogromno bogatstvo. To bi bio bum koji bi mnogo značio za Podrinje, i za Srbiju i dobar dio BiH.

Litijum se koristi za pravljenje litijum-jonskih baterija za mobilne telefone i laptopove, a biće sve traženiji zbog sve povećane proizvodnje električnih automobila. Procjene su da bi evropsko tržište baterija 2025. godine moglo da vrijedi 250 milijardi eura.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko geološko građevinskog fakulteta u Tuzli kaže da se radi o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je da je ova zemlja izuzetno bogata rudama i mineralima. Nalazištalitijuma ima i na područjima Domaljevca, Šamca i dijelu srednje BiH.

– U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije Tysen iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić.