Kako su samo zbog naziva kompanije akcije porasle 57.000 %

Tržište

Dionice male kineske kompanije, Zoom Technologies, koje su prošlog mjeseca vrijedile manje od jednog centa, porasle su za hiljade procenata.

Naime, investitori su očigledno pomiješali ovu malu firmu sa tehnološkim startapom Zoom Video Communications. Telekomunikaciona kompanija Zoom Technologies iz Pekinga iznenađujuće je imala koristi od mnogo većeg startapa iz Kalifornije sa kojim dijeli samo prvu riječ svog imena.

Dionice kompanije konstantno su rasle od kada se Zoom Video prijavio za IPO u martu. Zoom Technologies nije prijavio prihode od 2011. godine i ima samo 10 stalno zaposlenih.

Međutim, da je neko uložio 100 dolara u ovu malu kompaniju 19. marta, kada su njene akcije procijenjene na oko 0,005 dolara, u četvrtak bi prihodovali 110.000 dolara, kada je ova kompanija najviše vrijedila.

Zoom Technologies je pao na 2,70 dolara po dionici kasnije tog dana, ali to je i dalje predstavljalo veliku dobit od njegove manje od jednog centa vrijedne akcije tokom prethodnog mjeseca.

U međuvremenu, akcije Zoom Video-a, koje su navodno privukle interes Majkrosofta, uživale su značajnu potražnju na debiju na berzi.

Kompanija je sada procijenjena na 15,9 milijardi dolara, skoro 16 puta više od njene interne procjene, pošto su akcije te kompanije porasle za više od 72 odsto na 62 dolara.