Srbija povećala vlasnički udio u “Er Srbiji”na 82 odsto

Region

Srbija je povećava vlasnični udio u nacionalnoj avio-kompaniji “Er Srbija”sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udio emiratskog “Etihad ervejza” umanjen sa 49 na 18 odsto.

Na osnovu ugovora Ministarstva privrede Srbije i “Er Srbije” izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije.

Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je s ciljem otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom virusa korona, saopšteno je iz “Er Srbije”.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtjev “Er Srbije”, u skladu sa uredbom Vlade iz oktobra, kojom se predviđa dokapitalizacija privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Generalni direktor “Er Srbije” Dankan Nejsmit rekao je da su na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje.

On je dodao da će, uz temeljne mjere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, “Er Srbija” moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, prije svega saobraćaju i turizmu.

U saopštenju se napominje da je uredba o dokapitalizaciji u potpunosti usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mjere državne pomoći za podršku privredi u toku pandemije kovida 19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtjev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mjere i potvrdila da je mjera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.