On je vratio staru slavu japanskom sportskom brendu

Lider

Džin Jun, preduzetnik iz Koreje koji je svjetski poznatog proizvođača obuće Filu uspio da ‘vrati u život’ trenutno vrijedi 830 miliona dolara.

Iako je kompanija 1911. godine originalno osnovana u Italiji i svoj vrhunac, zahvaljujući poznatim retro patikama, ostvarila 90-ih godina prošlog vijeka, početkom 2000. doživljava ogroman pad.

Nedugo nakon toga, tačnije 2003. prodata je privatnoj američkoj kompaniji. Međutim, i nakon akvizicije Fila i dalje iz godine u godinu gomila gubitke i pomalo pada u zaborav.

Četiri godine kasnije, Jun trenutno izvršni direktor i predsjednik uprave, kompaniju je za 400 miliona dolara otkupio od Amerikanaca u želji da joj vrati staru slavu. Njegova poslovna strategija temeljila se upravo na ponovnom oživljavanju popularnog modela patika.

Vođen tom idejom, 2017. godine odlučio je da izbaci na tržište redizajnirane patike pod nazivom ‘Disruptor 2’ koje su u kratkom roku postale pravi modni hit. Upravo je taj model 2018. godine londonska online prodavnica Lyst proglasila najpopularnijom ženskom obućom, a iste te godine prodate su u više od 10 miliona primjeraka.

Inače, prihod kompanije u prošloj godini iznosio je 2,6 milijarde dolara, dok je prodaja porasla za 52 posto u odnosu na 2017.