Ko je najplaćenija direktorka na svijetu?

Žene na čelu velikih američkih korporacija prošle godine su imale povećanje zarade

Srednja vrijednost plate za najplaćenije američke direktorke prošle godine je bila 13,1 milion dolara, što je za devet odsto više nego 2015, dok je ta plata za muškarce bila 11,4 miliona dolara, takođe devet odsto više nego prethodne godine, pokazuje analiza agencija Asošijetid pres i kompanije Ekvilar (Equilar).

Broj žena na čelu korporacija se, međutim, neznatno povećao. Prošle godine je među najplaćenijim direktorima bilo šest odsto žena, u odnosu na pet odsto 2015. i 2014. godine.

Najplaćenija direktorka je Virdžinija Rometi iz Aj-Bi-Ema (IBM) sa 32,3 miliona dolara, što je povećanje od 63 odsto na prethodnu godinu, uglavnom zbog bonusa u akcijama od 12,1 milion dolara koji nije dobila 2015.

Rometi je time prestigla Marisu Mejer iz posrnulog Jahua (Yahoo) koja je pala na drugo mjesto s 27,4 miliona dolara. Na trećem mjestu je Indra Nuji iz Pepsika (PepsiCo) sa 25,2 miliona dolara, a za njom slijedi Mari Bara, direktorka Dženeral motorsa (General Motors) s 22,4 miliona dolara.

Na petom mjestu je Amerikanka srpskog porijekla Fibi Novaković, koja je ranije radila za CIA a prošle godine je kao direktorka kompanije iz odbrambene industrije Dženeral dajnemiks (General Dynamics Corp) zaradila 21,2 miliona dolarNa šestom mestu je takođe direktorka kompanije koja proizvodi vojnu opremu Lokhid Martin (Lockheed Martin Corp). To je Merilin Hjuson sa zaradom od 19,4 miliona dolara.