Toyota ulaže dodatnih 394 miliona dolara u leteće taksije

Investicije

U najnovijoj rundi finansiranja koju je zatvorio američki startup Joby Aviation prikupljeno je ukupno 590 miliona američkih dolara za projekt letećih taksija.

Najveći od ulagača i u ovoj je rundi bila japanska kompanija Toyota koja je odlučila u ovom krugu uložiti dodatnih 394 miliona , povrh ranije uloženih 326 miliona dolara u kalifornijski startup.

Joby Aviation prihvatio se, kao i Hyundai, Lilium, Airbus i mnogi drugi izazova vazdušnog taksi privoza. Za potrebe razvoja svoje električne multirotorske letjelice već su dogovorili testiranje s Uberom koji bi trebalo da im bude partner kad je riječ o spajanju s potencijalnim putnicima putem mobilne aplikacije u nekoj budućoj usluzi Uber Air.

Putnička letjelica kojom misle u narednih 4-5 godina da započnu saobraćati nebom iznad velikih gradova trebala bi imati mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja, a kao i nedavno spominjani Hyundaijev koncept, u horizontalnom bi letu mijenjala konfiguraciju krila i prelazila u let poput onog u aviona. To bi omogućilo efikasniji let,  i do sto puta tiši od onoga kod putničkih aviona, ako je za vjerovati najavi startupa Joby Aviation.

Pogon je zamišljen da bude električni, a pri najvišoj brzini leta od oko 320 km/h jedno punjenje baterija trebalo bi omogućiti dolet od oko 240 kilometara. Startup Joby Aviation osnovan je još 2009. godine, a do sada je izradio tek prototipove letjelica koje testira i priprema za certificiranje, proizvodnju i komercijalni rad.

Unatoč optimističnim najavama iz spomenutih kompanija o “narednih nekoliko godina” kao vremenskom roku u kojem bismo mogli početi viđati komercijalne leteće taksije, stručnjaci i dalje smatraju da nije vjerovatno kako će se ovaj oblik prevoza početi prije sredine 2030-ih godina.