Sporazum Grčke i Kine mjeri se u milijardama

Pregovori Grčke i Kine o veoma izdašnom i dugoročnom sporazumu o ekonomskoj saradnji su u završnoj fazi, piše grčki list Katimerini

U danu kada je glavna vijest u grčkim medijima postizanje sporazuma Grčke i međunarodnih kreditora o novom setu reformi u zamjenu za novu tranšu sporazuma, Ketimerini piše o sveobuhvatnom sporazumu sa Kinom, čija se vrijednost mjeri milijardama.

Dogovor, za koji se očekuje da će obuhvatiti ne samo brojna specifična ulaganja već i mehanizam finansiranja, trebalo bi da bude zapečaćen na Forumu o međunarodnoj saradnji koji se u okviru kineske inicijative Put svile održava 14. i 15. maja u Pekingu.

Među projektima za koje postoji obostrani interes je stvaranje mehanizma finansiranja, a velike kineske korporacije zainteresovane su za investicije u izgradnju turističkih kompleksa u Grčkoj. Ključni projekti viđeni su u sektoru telekomunikacija, energetike, luka i transporta brodovima.

U proces dogovaranja uključene su brojne instance u obje zemlje, a izvori navode da je za više od 10 biznis planova već urađena procjena i da su pred ratifikacijom.

Zvanična Atina se nada što skorijem povećanju direktnih kineskih investicija u Grčku.

Kineski predsednik Si Đinping okupiće na forumu u Pekingu brojne svjetske lidere, među kojima i ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana. Među 28 šefova država koji su potvrdili učešće su i predsjednici Italije, Španije, Argentine, Čilea, Mađarske i Srbije. (B92)