Kako jedan 11-ogodišnjak uspješno investira na Wall Street-u

Karijere

„Za Božić 2018. godine Kolin je tražio novac za kupovinu akcija, odakle dolazi većina njegovih sredstava. Bilo je to jedino što je tražio te godine“, rekla je njegova majka, Keri Salivan.

Do sada su mu investicije, koje je ulagao tokom pet meseci pomoću aplikacije BusyKid, „zaradile“ 119,16 dolara uz povraćaj od 28,37%.

U 2019. godini je indeks na berzi S&P skočio 28,88% i donio povraćaj na uloženi kapital od 31,48%.

Ako bi nastavio da ulaže 420 dolara svake godine sa istom stopom prinosa (28,37%), imao bi više od 400 miliona dolara do penzije.

Naravno, malo je vjerovatno da će tržište konstantno davati tako visoke stope prinosa. Ali čak i ako bi mu stopa prinosa bila samo 10% (što je prosječni godišnji povraćaj za S&P od 1926. godine), Flin bi do penzije zaradio više od pola miliona dolara.

Želja da investira javila mu se kada je bio sa porodicom na odmoru u Diznilendu u Parizu. Kako kaže Flinova majka, od statue Volta Diznija došli su do razgovora o trgovanju akcijama kompanije Dizni i samom pojmu berze.

„Od tada smo Kolin i ja istraživali tržište akcija i ulaganja i pronašli smo odgovore na njegova brojna pitanja. Sve se više interesovao, razgovori su se nastavili, što je dovelo do toga da je svojoj listi Božićnih želja dodao novac za ulaganje na berzu“, priča Keri Salivan.