Spisak najplaćenijih poslova za 2021. godinu

Karijere

Godišnja rang lista najboljih poslova zasniva se na plati, balansu između posla i privatnog života i nivoa stresa.

Možete li imati posao kojim ste veoma zadovoljni, i istovremeno imati platu od šest cifara? Da, ako pametno odaberete.

Mnogi izvještaji koji su objavljeni prethodnih dana imaju jedan zajednički zaključak, a to je da su pronašli odgovor na pitanje koji su to naj poslovi za ovu godinu, a koji su plaćeni iznad 100.000 dolara godišnje ili više.

“Nijedan posao ne odgovara svima nama, ali mnogi od najboljih imaju nekoliko zajedničkih osobina”, kaže se u godišnjoj rang listi “najboljih poslova” za 2021. Prvi put za tri godine programer nije uspio da održi mjesto broj jedan. Zubari su takođe izbačeni iz top pet ove godine i potisnuti pod broj devet na listi.

Ove godine na prvo mjesto probio se pomoćnik lekara (srednja zarada od 112.260 USD godišnje; potrebno obrazovanje je master), slijedi programer softvera (107.510 USD godišnje, za šta je potrebna diploma), medicinska sestra (110.700 USD godišnje, za koju je potrebna diploma master), menadžer medicinskih i zdravstvenih usluga (100.980 USD godišnje) i ljekar (206.500 USD godišnje, za koji je potreban doktorat).

Istraživači su razmatrali poslove sa najvećim projektovanim brojem i procentom otvaranja od 2019. do 2029. godine, kako je utvrdio američki Biro za statistiku rada. Zatim su pogledali niz drugih faktora ocijenjenih na skali od 1 do 10, uključujući nivo stresa, buduće izglede za karijeru, stopu nezaposlenosti i predviđeni desetogodišnji rast broja tih poslova.

Odvojena rang lista čuvenog Glassdoor za “50 najboljih poslova u Americi” za 2020. godinu svrstala je u vrh inženjere (računarske programere koji ostvaruju srednju osnovnu zaradu od 105.240 USD godišnje), za njima su naučnici podataka, a prema Zavodu za statistiku rada koji se takođe poklapa sa ovom listom, prate ih java programeri (83.589 USD), naučnik podataka (107.801 USD), menadžer proizvoda (117.713 USD) i inženjer (107.310 USD).

Ocjena Glassdoor-a utvrđena je odmeravanjem tri faktora: potencijal zarade (srednja godišnja osnovna plata), ukupna ocjena zadovoljstva poslom i broj otvorenih radnih mjesta. Da bi se naziv radnog mjesta razmatrao, mora da primi najmanje 100 izvještaja o platama i najmanje 100 ocena zadovoljstva poslom koje radnici iz SAD-a dijele u toku jedne godine.

(Telegraf biznis)