Dodjela Oskara: Korejski Parazit ispisao istoriju

Film

Parazit je osvojio četiri Oskara od šest kategorija u kojima je bio nominovan. Najvažnije su svakako nagrade za najboljeg reditelja i najbolji film, što je prvi put u istoriji da je jedan neamerički film ponio to priznanje.

Ujedno, prvi put u zadnjih 64 godine jedan film je upario kansku Zlatnu palmu i Oskara.

Reditelj Bong Džun Ho dobio je Oskara za najbljeg reditelja, a Parazit je nagrađen i za najbolji originalni scenario (koji su napisali Bong Džun Ho i Han Jin Von) a očekivano je nagrađen za najbolji film van engleskog govornog područja.

Hoakin Finiks je dobio Oskara za najboljeg glumca u Džokeru. Zamolivši okupljene da mu ne aplaudiraju, u govoru je evocirao sjećanje na preminulog brata, a rekao je i da je njegova glavna misija da da glas onima koji ga nemaju.

Oskarovka Rene Zelveger je sada dvostruka oskarovka. Ovaj put u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu Džudi. „Džudi Garland nije dobila ovu nagradu za života, pa je ovaj trenutak produženje njenog naslijeđa“, rekla je Zelveger.

Prvi Oskar večeri, za sporednu mušku ulogu, otišao je Bredu Pitu, koji se zahvalio Kventinu Tarantinu, reditelju filma Bilo jednom u Holivudu. Lora Dern je najbolja sporedna glumica, a Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali.

Najveći gubitnik večeri je produkcijska kuća „Netfliks“, čiji su filmovi Irac i Priča o braku ušli sa 20 nominacija, a završili sa samo dvije statuete.

Među „tehničkim“ nagradama izdvojio se ratni spektakl 1917. Oskar za najbolju montažu zvuka otišao je u ruke Donalda Silvestera za ostvarenje Ford protiv Ferarija, dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za njihov rad u filmu 1917

Drugi Oskar apsolutno zasluženo osvojio je Rodžer Dikins za najbolju fotografiju u ratnom spektaklu 1917. Majkl Makasker i Endrju Bakland su za svoj posao u Ford protiv Ferarija proglašeni najboljim montažerima filma.

Najbolje vizuelne efekte za film 1917 napravili su Giljom Rošeron, Greg Batler i Dominik Tuohi. Šarliz Teron, Nikol Kidman i Margo Robi ne bi bile Bombastične da nije bilo najboljih ovogodišnjih stručnjaka za šminku i frizuru Kazu Hira, En Morgan i Vivijan Bejker.