Mančester Siti izbačen iz Lige šampiona na dvije godine

Sport

Takođe, engleski klub moraće da plati kaznu od 30 miliona eura.

Kazna se ne odnosi na tekuću sezonu, u kojoj se Siti kvalifikovao za osminu finala Lige šampiona, gdje ga čeka Real Madrid, pa će kazna početi da se primjenjuje od sezone 2020/21.

Siti na ovu odluku ima pravo žalbe Arbitražnom sudu u Lozani.

UEFA je ustanovila da je Mančester siti prekršio pravila finansijskog fer pleja tako što je lažno prikazivala zaradu od sponzora.

Istraga protiv šampiona Engleske otvorena je nakon što su se u javnosti pojavila dokumenta koja je objavio njemački Špigl, a pozivajući se na „Football leakes“ uzbunjivački sajt.

Prepiske koje su tada objavljene ukazale su na to da je vlasnik Sitija šeik Mansur bin Zajed Al Nahijan najvećim dijelom sam uplatio novac umjesto sponzora Etihada. Radi se o iznosu od 67,5 miliona funti.

Neki od mejlova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015/16 uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba koji je i vlasnik kompanije Abu Dabi junajted grup.

Mančester siti je pokušavao da dokaže da je taj „ukradeni materijal koji je dospio u javnost“ istrgnut iz konteksta.

Špigl je u svojim tekstovima citirao u to vrijeme anonimni izvor da do dokumenata nije došao hakovanjem ili na bilo koji drugi nedozvoljeni način. Ispostavilo se ipak da je izvor izvjensi Rui Pinto, Portugalac koji je u svojoj zemlji optužen za 147 kriminalnih djela i prekršaja uključujući tu i hakovanje i druga kriminalna djela počinjena pomoću interneta.

„Ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kome je UEFA donijela odluku. Sada kada je sve završeno, klub će sačekati zvaničnu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je prije moguće“, navodi Mančester siti u svom saopštenju.