Swift odgodio novi “revolucionarni” sistem plaćanja

CAPITAL

Očekuje se da će platna struktura bogata podacima biti široko usvojena, a predviđa se da će ISO 20022 revolucionirati ne samo prekogranična plaćanja, već i cjelokupni krajolik plaćanja.

Odluka za odgodi donesena je nakon povratnih informacija od Swift zajednice o nadolazećem roku. Iako institucije u početku imaju dodatnu godinu “koegzistencije sistema”, krajnji rok za stavljanje izvan pogona naslijeđenog Swift MT standarda ostaje na snazi ​​do 2025. godine.

Iako Swiftova izjava ne navodi izričito hoće li se i pomoćne inicijative odgoditi, firma kaže da će “ispuniti svoje tekuće obaveze prema zajedničkim i regulatornim inicijativama, uključujući SWIFT gpi, projekte tržišne infrastrukture kao što su Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway (ESMIG) i Direktiva o dioničarskim pravima (SRD II)”.

Finansijske institucije izrazile su značajnu zabrinutost za izmjene svoje infrastrukture i sistema s obzirom na izazove povezane s rizikom, složenošću, razmjerom i primjenom zajedno s jednako velikim projektima.

Paula Roels, rukovodilac tržišne infrastrukture i industrijskih inicijativa, iz Deutsche Banke rekla je za Finextra Research: “S obzirom na složenost i kratke rokove, morat će postojati kompromisi u pogledu migracije”. Na primjer, primjećujemo da banke” skidaju opseg” svojih usluga kako bi uspješno preduzele prve korake prema usvajanju ISO-a s namjerom da u potpunosti iskoriste sve prednosti novog sistema u kasnijoj fazi.”

Iako su veće kompnije možda adekvatno opremljene za planiranje i provođenje migracije, manje kompnije se vjerovatno bore da odgovore tehničkim izazovima koje tranzicijski zahtjevi zahtijevaju, kao što su mapiranje migracija, promjena naslijeđenih sistema i promjenjiva arhitektura banaka i firmi.