Džef Bezos od juče je bogatiji za 6,3 milijardi dolara

Milioneri

Imovina najbogatijeg čovjeka na svijetu, čelnika američke korporacije Amazon Jeffa Bezosa, porasla je za 6,3 milijarde dolara u samo jednom danu zbog rekordnog dosega cijene Amazonovih dionica, objavio je na svojoj internet stranici magazin Forbes.

Kako navodi Forbes, u utorak je na Wall Streetu cijena dionice najvećeg svjetskog online trgovca porasla daljih 5,3 posto, nakon 6-postotnog rasta dan prije, na rekordnih 2.238 dolara.

Tokom dana njihova cijena bila je i viša, 2.290 dolara.

Tako se Bezosovo bogatstvo, koji ima udio od 11,2 posto u korporaciji, u jednom danu povećalo za oko 6,3 milijarde dolara i sada iznosi 138 milijardi dolara, procjenjuje Forbes.

Profitirala je i njegova bivša supruga Mackenzie Bezos, koja je nakon razvoda od milijardera postala jedna od najbogatijih žena svijeta.

Njen saldo je zbog rasta cijene dionica podebljan za 2,2 milijarde dolara, na 44,8 milijardi. Amazon, gigant e-trgovine, bilježi snažan rast potražnje uslijed raširenih problema s koronavirusom koji je uzrokovao zatvaranje klasičnih trgovina.

Kompanija je u utorak je objavila kako namjerava da zaposli dodatnih gotovo 80 hiljada radnika kako bi podmirila talas potražnje pokrenut zatvaranjem fizičkih trgovina u sklopu mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Amazon je u martu zaposlio 100 hiljada radnika u SAD-u, a sada najavljuje da namjerava zaposliti još 75 hiljada, prenosi Hina.