Microsoft zabilježio 49,4 milijarde dolara prihoda

Finansije

Microsoft je objavio poslovne rezultate za svoj treći kvartal, sa zaradom po akciji od 2,22 dolara, nadmašujući raniju procjenu investitora od 2,18 dolara. Prihod je porastao za 18 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, na 49,4 milijarde dolara, nešto iznad prethodne konsenzusne procjene od 49,03 milijarde dolara.

Prihod poslovne cjeline Produktivnost i poslovni procesi porastao je 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 15,8 milijardi dolara, prihod od Inteligentnog oblaka je porastao za 26 odsto na 19,1 milijardu dolara, a prihod od cjeline pod nazivom “Još ličnije računarstvo” (More Personal Computing) porastao je 11 odsto na 14,5 milijardi dolara.

„U budućnosti, digitalna tehnologija će biti ključni input koji pokreće svjetsku ekonomsku proizvodnju“, rekao je izvršni direktor kompanije Satja Nadela (Satya Nadella). „U čitavom nizu tehnologija proširujemo naše mogućnosti i preuzimamo udio dok pomažemo klijentima da se razlikuju“, prenosi Nadeline riječi Investing.

Kompanija je otkupila sopstvene akcije u visini od 12,4 milijarde dolara u ovom kvartalu, što je 25 odsto više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iako po objavljivanju kvartalnog izvještaja nije bilo većih kretanja cijena akcija kompanije, a po zatvaranju berzi je zabilježen blagi pad, njihova vrijednost je od početka ove kalendarske godine porasla za 20 procenata, i u ovom trenutku iznosi 270 dolara po komadu.