Da li je Zakerberg zavadio Trampa sa kineskim mrežama?

TECH

U američkim medijima objavljena je priča koja baca novo svjetlo na najavu zabrane TikToka u SAD-u, odnosno Trampovu naredbu da se američki dio te mreže mora da se proda ili će je zabraniti. Prema tim informacijama, osoba koja je sve „zavala“ i pokrenula lavinu protiv TikToka jeste šef Facebooka Mark Zakerberg. On je, čini se, iskoristio druženje s Trampom i drugim službenicima američke vlade kako bi „upozorio na opasnost s istoka“.

Krajem prošle godine tokom večere s Trampom u Beloj kući Zakerberg je američkom predsjedniku rekao da kineske kompanije predstavljaju veliku prijetnju američkim kompanijama. Prioritet američke vlade, objasnio je Trampu, ne bi trebalo da bude obuzdavanje Facebooka (tehnološke kompanije u poslednje vrijeme su na udaru javnosti i političara zbog prevelike moći), već obračun s opasnim kineskim kompanijama, piše CNBC.

One, objasnio je Zakerberg, predstavljaju rizik američkim vrijednostima i tehnološkoj dominaciji, pri čemu je posebno izdvojio TikTok, društvenu mrežu kineske kompanije ByteDance. Za razliku od Facebooka, TikTok ne dijeli posvećenost slobodi izražavanja.

Vjerovatno nije spomenuo da je TikTok veliki konkurent Facebooku, pogotovo u borbi za mlađu publiku te kako, čini se bez uspjeha, pokušavaju da naprave konkurenta TikToku kako bi te mlade korisnike „spasili“ iz ruku Kineza i ponudili im alternativu na Facebooku i Instagramu.

Nedugo nakon toga, američki političari počeli su da kritikuju TikTok te su zatražili procjenu njegovog učinka na nacionalnu sigurnost, što je kulminiralo nedavnom Trampovom najavom zabrane. Iz TikToka su odgovorili tužbom protiv te odluke te će biti zanimljivo vidjeti kako će se cijeli slučaj razvijati dalje.

Što se Zakerberga i njegovog uticaja tiče, jedan savjetnik iz Bijele kuće rekao je da on nije imao nikakav uticaj na odluke o TikToku, dok je portparol Facebooka poručio da njegov šef nikada nije tražio zabranu kineske mreže. Ono o čemu je javno govorio jeste da najveća konkurencija američkim tehnološkim kompanijama dolazi iz Kine, čije vrijednosti nisu u skladu s demokratskim idealima poput slobode govora.