Pod fer uslovima Google bi odjednom izgubio 20 odsto tržišta

Tržište

EU i SAD žele oštrija pravila za dominantne tehnološke koncerne. I konkurencija se sprema. Stručnjaci su sigurni da je na pomolu najveća bitka lobista u digitalnom svijetu.

„Pod fer uslovima Google bi odjednom izgubio 20 odsto tržišta”. Za Gabrijela Vajnberga je najveći protivnik jasan – Google, njegov pretraživač i sistem oko njega. Gabrijel ima 42 godinu i menadžer je firme DuckDuckGo, koja nudi pretraživač sa poštovanjem privatnosti i bez usisavanja ličnih podataka.

“To je loš osjećaj. Imaš rješenje, ali te zadržavaju. To bi moralo da se koriguje”, kaže Vajnberg. Njegov nadmoćni konkurent mu otežava da koristi druge pretraživače na pametnim telefonima. “Potrebno je 15 klikova da nas podesite na svom mobilnom kao standardni pretraživač. Mi samo hoćemo ravnopravnu tržišnu utakmicu”, kaže on, zalažući se za slobodu izbora pretraživača za svakog korisnika.

U Americi ovakvi zahtjevi nisu rijetki. Politika podržava njegove zahtjeve. Kritika premoći koje imaju Google, FAcebook, Amazon i Apple nije više samo sporadična, ona se polako pretvara u glasnu sirenu za uzbunjivanje. Više američkih država je tužilo Google da nedozvoljenim postupcima pokušava da odbrani svoj monopol.

EU planira veliki korak

U Briselu se planira krupniji potez. Cijeli digitalni svijet bi trebalo iznova da se uredi. Evropska komisija namjerava da novim zakonom o digitalnim uslugama  kao i zakonom o digitalnim tržištima unese više korektnosti u tržišnu utakmicu.

Ko se suprotstavi novim pravilima može biti kažnjen sumom u visini 6 odsto od godišnjeg globalnog prometa. Aktivista u internetu Markus Bekedal je siguran: “To će biti najveća lobistička bitka digitalnog svijeta”.

On već dvije decenije prati ponašanje koncerna iz digitalne branše. Bekedal očekuje da posle dugog suzdržavanja institucije sada moraju da stvore regulativni okvir koji će spriječiti da koncerni povećaju svoju moć na osnovu dominantnog položaja na tržištu.

„Postoji ogromna asimetrija moći”

Prema predlogu Komisije Evropske unije digitalne platforme više ne smiju da favorizuju sopstvene sadržaje i produkte u odnosu na druge ponuđivače. Sopstvenu reklamu moraju jasnije da označe. Kao krajnje sredstvo Komisija razmišlja i o razbijanju koncerna koji se ne drže pravila.

Moćno oružje bi mogla da bude i takozvana interoperabilnost – sposobnost sistema da sarađuju sa drugim sistemima. Po tom pravilu bi koncerni morali da otvore svoje sisteme. Tako bi poruka sa platforme Whatsapp mogla biti poslana na Telegram. “To bi moglo dovesti do veće konkurencije na tržištu ponuđivača mesindžera”, kaže Bekedal za DW. ”

I stručnjaci i institucije bi morali imati olakšani pristup podacima velikih kompanija. “Trenutno postoji ogromna asimetrija moći. Te platforme imaju sve te podatke, njihova istraživačka odjeljenja ih svakog trenutka imaju na raspolaganju. A regulatorne institucije samo nemoćno posmatraju”.

Inicijativa Komisije je došla skoro prekasno. Pored pretraživača Google je sa preuzimanjem platforme Jutjub postao vodeći ponuđivač videa. Amazon pored isporuke pošiljki razgranava svoje poslove sa virtuelnimskladištenjem digitalnih podataka. A Fejsbuk sa Instagramom dominira društvenim mrežama, a sa platformom Whatsapp vodeći je među mesendžerima.

Dvije milijarde je malo

I Gabrijel Vajnberg pomno prati razvoj događaja u Evropi. Njegova firma  je jedan od saosnivača saveza Global Privacy Control, koji se zalaže za zaštitu privatnih podataka. Već 13 godina Gabrijel radi na razvoju svog pretraživača, trenutno ima 150 saradnika.

Po njemu su podaci koji se odnose na privatne osobe trenutno odgovorni za ono što je trenutno loše na internetu i što prouzrokuje društene probleme. I njegov pretraživač interneta zarađuje novac reklamom. Ali on kaže da se njegov pretraživač koncentriše na kontekst onoga što se traži, a ne na profil onoga koji traži, kao Google.

Vajnberg smatra da se tako popravlja i kvalitet pronađenih informacija. “Hoćemo da svuda u svijetu rezultati budu isti, da ne zavise od tvojih privatnih podataka”, kaže on. Njegov pretraživač, prema podacima koje on prezentuje, ima trenutno dve milijarde pretraga mjesečno i brzo raste. Ali u poređenju sa konkurencijom to je još uvjek malo. “Kada bi bilo lakše da se koristi naš pretraživač. Mogli bismo u Evropi imati deset odsto tržišta”.

Iz Evrope u SAD?

Markus Bekedal smatra da američka vlada nije zainteresovana za oštriji stav prema sojim tehnološkim džinovima. “To su kompanije sa kojima oni dominiraju svijetom”. Ipak, evropska regulativa bi mogla da pojača zahtjeve za sličnim pravilima u Americi. On navodi primjer Direktive o zaštiti podataka: “Time je Evropsa postavila digitalni standard”. Bekedal kaže da samo regulisanje neće automatski dovesti do poboljšanja, za to su potrebni i drukčiji konzumenti: “Sa svakim klikom Google je sve bolji i bolji”.

Šef firme DuckDuckGo Vajnberg nada se da će tržišna utakmica postati poštenija. On već vidi da je porastao interes za zaštitom privatnosti. Za njegov pretraživač, kažu, već postoje kupci. On to ne želi da komentariše, ali ipak garantuje: “Google sigurno ne dolazi u obzir kao kupac”.