Automobili i vještačka inteligencija: Partnerstvo Forda i Googela

Automobil

Kompanija Ford Motor će koristiti softver, vještačku inteligenciju (AI) i računarstvo u oblaku koje nudi Gugl za razvoj novih usluga za potrošače i modernizaciju internog poslovanja, saopštile su dvije kompanije.

U okviru šestogodišnjeg sporazuma o partnerstvu, proizvođač automobila sa sjedištem u Dirbornu, u državi Mičigen, ugrađivanje android operativni sistem američkog tehnološkog giganta u svoja vozila “Ford” i “Linkoln” počev od 2023, izvještava Rojters.

Ford će svojim kupcima nuditi inkorporirane Guglove aplikacije, uključujući mapu i glasovnui tehnologiju te kompanije. Primijeniće takođe Guglovu AI tehnologiju kako bi poboljšao efikasnost u razvoju vozila, lanca snabdijevanja i proizvodnih operacija, dodale su dvije kompanije.

Ford i Gugl će takođe formirati grupu, Tim Apšift, koja će se baviti istraživanjem upotrebe podataka za razvoj novih modela maloprodaje, kreiranjem novih ponuda za buduće vlasnike vozila i drugim uslugama za Fordove kupce.

Podaci o Fordovim kupcima neće biti predati Guglu ili Guglovim oglašivačima, rekao je Fordov potpredsjednik za strategiju Dejvid Mekleland na telekonferenciji za medije.