Robert Downey Jr. pokrenuo rizične fondove za ulaganje u održivu tehnologiju

SHOWBIZ

Glumac i producent Robert Downey Jr., koji potiho gradi krovnu organizaciju za svoje ekološke inicijative, predstavio je nedavno Footprint Coalition Ventures, nekoliko tzv. pokretnih rizičnih fondova koji će ulagati u kompanije usmjerene na održivost.

Venture fondovi dio su Footprint Coalition, projekta koji je Downey Jr. najavio još 2019. Koalicija takođe uključuje neprofitnu podružnicu koja podržava rana naučna istraživanja i komponentu pripovijedanja koja proizvodi sadržaj o održivim tehnologijama.

Downey Jr. je za Fast Company izjavio da se investicioni ogranak izjašnjava o ulozi koju privatne kompanije mogu igrati u rješavanju ciljeva održivosti.

“Ovo se jednostavno čini tako vitalnim”, kaže, rekavši da rizični fondovi predstavljaju “predanost tome da želimo zaista da uđemo u srž rješavanja problema.”

Dva rizična fonda – jedan za ranu fazu i drugi za ulaganja u kasnijoj fazi – strukturisana su kao pokretni fondovi, poznati i kao pretplatni fondovi. Kroz partnerstvo s AngelListom, Footprint Coalition Ventures kaže da će kvartalno moći prihvatiti svježi kapital kvalifikovanih i akreditovanih investitora. Pokretni fondovi nadaju se da će ulaganje učiniti dostupnijim pojedinačnim ulagačima.

Sredstva će se prvenstveno skoncentrisati  na tehnologije u šest područja: hrana i poljoprivreda, energetika i saobraćaj, obrazovanje i mediji, materijali i ono što je nazvalo naprednim ekološkim rješenjima.

Footprint Coalition otkriva da je do danas uložio u pet kompanija: Arcadia Earth, medijsku platformu; RWDC Industries, biotehnološku kompaniju; Ÿnsect, kompaniju koja se bavi proteinima insekata; Aspiration, društveno svjesna internet banka; i Cloud Paper, proizvođač proizvoda od papira na bazi bambusa.

Izvor: Seebiz.eu