Američki investitori na Bitkoinu zaradili 4,1 milijarde dolara

Valuta

Prošla godina bila je fantastična za kripto investitore koji su zarađivali impresivan profit ulaganjem u najveću kriptovalutu na svijetu, Bitkoin.

Američka bitkoin zarada veća od ukupne zarade u Kini, Velikoj Britaniji i Japanu

Poslednjih šest mjeseci bilo je prilično dinamično za globalno kripto tržište, što najbolje ilustruje Bitkoin, koji je u aprilu dosegao najviši nivo od gotovo 65.000 američkih dolara prije nego što je u maju pao ispod 37.000 američkih dolara. Prema CoinMarketCap-u trenutno se kreće oko 34.000 američkih dolara.

Međutim, prošla je godina bila druga priča. Praktično sve zemlje zabilježile su najveći ostvareni dobitak od ulaganja krajem 2020. godine, jer je cijena Bitkoina porasla s 11.471 dolara sredinom oktobra na nešto više od 29.000 dolara do kraja godine. To je bilo unosno vrijeme za američke ulagače, koji su većinu svojih dobitaka ostvarili aktivnostima na Coinbase-u. Iza Sjedinjenih Država, kao vodeće zemlje po zaradi u bitkoinima, Kina je zauzela drugo mjesto s 1,1 milijardom dolara investicijske dobiti, otkrili su podaci Chainalysis-a. To je iznenađujuće, jer je Kina u istoriji zabilježila najveću transakciju sirove kriptovalute.

Sjedinjene Države prevazišle su Kinu vjerovatno zbog velikih ulaganja koje su imale krajem 2020. godine. Japanski kripto ulagači zauzeli su treće mjesto na ovoj listi s 0,9 milijardi dolara zarade od Bitkoina prošle godine. Iza Japana slijede Velika Britanija, Rusija i Francuska s 0,8 milijardi, odnosno 0,6 milijardi dolara. Statistika je takođe pokazala da je zarada u US bitkoinima za 46% veća od zarade u Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu zajedno.

Tržišna kapitalizacija bitkoina povećana je za 20% od januara

Podaci CoinMarketCap pokazali su da je najveća svjetska digitalna valuta uspjela povećati svoju tržišnu kapitalizaciju u odnosu na brojke iz januara, usprkos nedavnom padu kripto cijena. Cijena bitkoina porasla je za više od 100% u pet mjeseci 2021. godine, podstičućii da njegova tržišna kapitalizacija dosegne 1,1 trn (referentni broj transakcije) USD početkom maja. Međutim, krajem prošlog mjeseca vodeća kripto valuta strmoglavo je pala, u jednom trenutku čak na oko 30.000 američkih dolara.

Neočekivano povlačenje Bitkoina i drugih kriptovaluta došlo je kao nalet negativnih naslova i uticajnih ličnosti, od izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, do nove runde propisa kineske vlade, što je izazvalo masovni pogodak za čitav sektor kriptovalute. Statistika pokazuje da je tržište Bitkoina prošle sedmice iznosilo oko 650 milijardi dolara, što je porast od 20% od početka godine.