Na svijetu trenutno preko 900 jednoroga koji ukupno vrijede oko 3 triliona dolara

Tržište

Crunchbase Unicorn Board, sveobuhvatnu listu startapova čija procijenjena vrijednost iznosi milijardu dolara ili više, sada čini više od 900 privatnih kompanija čija je kolektivna vrijednost oko 3 triliona dolara — što je za trilion dolara više u odnosu na jun 2020. godine.

Među VC firmama, Tiger Global Management prikupio je najveće investicije u privatne kompanije koje su postale jednorozi. Prema posljednjim podacima, Tiger u svom portfelju ima 132 kompanije sa statusom jednoroga, a samo tokom ove godine dodao je 58. U međuvremenu, Softbank Vision Fund ima 76 kompanija sa statusom jednoroga, Sequoia Capital ima 65, a Coatue 64. Andreessen Horowitz i Accel ne zaostaju previše sa 63 i 57 jednoroga u svojim portfeljima.

Do sada je ove godine 57 jednoroga imalo svoje inicijalne javne ponude (IPO), pokazuju podaci Crunchbase-a, a akvizirano je još pet. Poređenja radi, tokom čitave prošle godine, svega 40 kompanija koje su imale procenjenu vrijednost veću od milijardu dolara je izašlo na berzu, dok je akvizirano ukupno 18.

Paralelno sa povećanjem procjena vrijednosti privatnih kompanija, postoji i ekspanzija vrijednosti kompanija na javnim tržištima u prvoj polovini 2021. godine. I javno i privatno tržište su postigli izvanredne rezultate tokom posljednjih nekoliko godina, a čini se da je ova godina posebno dobra za startape, o čemu svjedoče i ukupne investicije u evropske startape koje su u prvoj polovini ove godine bile tri puta veće u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Crunchbase/Startit.rs