Influenseri i marketing industrija koja će do 2022. vrijedjeti 15 milijardi dolara

SHOWBIZ

Sve više kompanija plaća influensere, odnosno osobe koje su poznate na društvenim mrežama, da reklamiraju njihove proizvode. Ova marketinška industrija bilježi veoma tako brz rast, da se procjenjuje da će do 2022. godine vredeti 15 milijardi dolara.

Kako funkcioniše influenserski marketing?

Prvo treba pronaći adekvatnu osobu za reklamiranje svojih proizvoda. Koliko je bitno detaljno istražiti određenog influensera i unaprijed predvideti sve rizike poslovanja sa njim, mogli smo vidjeti primjeru regionalnog jutjubera Bake Praseta. Mnoge kompanije su se prvo otimale o njega, iako je bio sklon pravljenju skandala, a kada je u tome pretjerao, masovno su ga napuštale i ograđivale se od njegovih stavova, pokušavajući da očuvaju sopstveni rejting.

Dakle, dobar influenser mora da sa zna da “se ponaša”, da bude profesionalac koji ima iskustva u održavanju interesovanja publike, odnosno da ne bude zvijezda koja je samo jednom zasijala na nebu. Potrebno je da tu osobu prate na hiljade, pa i milioni ljudi. Kada uspijete da ga nađete, treba ga nagovoriti da reklamira baš vaš proizvod. A kada ga nagovorite, slijede pregovori o plaćanju. Neki od influensera prihvataju isplatu u proizvodima kompanija koje reklamiraju, a neki samo onu u novcu. Pregovaračka moć influensera najviše leži u njihovoj slavi.

Primjera radi, fudlaber Kristijano Ronaldo, koga nije potrebno posebno predstavljati, naplaćuje 1,6 miliona dolara pominjanje nekog brenda na svom instagram profilu.

Međutim, ne morate biti najbolji fudbaler svijeta da biste naplatili svoje postojanje na društvenim mrežama. Najveći broj influensera su obični korisnici koji su se proslavili baš upotrebom društvenih mreža, a ne u drugim djelatnostima. To mogu biti djevojke koje snimaju tutorijale kako se našminkati ili kako namjestiti frizuru, fitnes treneri koji dijele svoja znanja sa cijelim svijetom, duhoviti tviteraši čiji humor često bude viralan, poznati mladi gejmeri koje mladi obožavaju itd.

No, saradnja sa njima često nije lakša nego sa fudbalskim ili filmskim zvijezdama, koje imaju svoje kaprice. Iz PR agencija koje sarađuju sa influenserima će vam, između redova, reći da i oni ponekad imaju nerealne zahtjeve i da veoma često precjenjuju sebe.

Izvor: The Conversation, B&F