Koliko će auto-industriju koštati nestašica čipova?

Automobil

Nedostatak čipova na svjetskom tržištu nastavlja da utiče na automobilsku industriju, a prema konsultantskoj firmi AlixPartners, samo ove godine bi nestašica te ključne elektronske komponente mogla da košta proizvođače čak 210 milijardi dolara.

AlixPartners je najprije u maju izašao sa prognozom da bi nestašica mogla da košta auto-industriju oko 110 milijardi dolara i da dovede do smanjenja proizvodnje za 3,9 miliona vozila.

Osim što je gotovo duplo povećala svoju procjenu finansijskog uticaja nestašice, konsultantska kuća sada kaže da bi u 2021. proizvodnja automobila mogla da bude manja za 7,7 miliona vozila u odnosu na planiranu.

„Naravno, svi su se nadali da će kriza izazvana nestašicom čipova do sada biti prevaziđena, ali nesrećni događaji, poput blokade koju je u Maleziji izazvao Covid-19 i stalnih problema u drugim dijelovima svijeta, pogoršali su stvari“, rekao je Mark Vejkfild iz konsultantske firme AlixPartners.

Većina velikih proizvođača automobila nastavlja da se nosi sa nedostatkom čipova i rutinski najavljuje povremene obustave proizvodnje u fabrikama širom svijeta ili produženje ranije započetih pauza.

Na nedavnom sajmu automobila u Minhenu, izvršni direktor Daimlera, Ola Kalenius, izjavio je da bi industrija mogla nastaviti da se suočava sa nedostatkom čipova do 2023. godine.