Nema više Agrokora, ovako će se od sad zvati

COMPANY

Novo je ime Agrokora Fortenova grupa, a korporativna struktura s radom počinje 1. aprila, nakon gotovo dvije godine insolvencionog procesa koji je vodila vanredna uprava.

Na čelu kompanije biće odbor direktora od devet članova, a to su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Pol Foli, Keli Grifit, Maksim Poletajev, Džulijan Majkl Simons, Sergej Volk i Fabris Peruško. Poletajev i Volk dolaze iz Sberbanka, Foli ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a Borojević vodi Ok Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji.

Radnici tek moraju predložiti svog predstavnika u Odbor direktora. Uloga Fabrisa Peruška u nadolazećem će razdoblju biti trostruka jer ostaje vanredni povjerenik Agrokora, ali ulazi u Odbor direktora i Izvršni odbor nove kompanije. U Izvršni odbor ulazi i Irena Veber, kao Peruškova zamjenica, a uskoro će se imenovati i treći član zadužen za finansije.

– Kroz postupak vanredne uprave već smo stvorili bitno zdravije temelje poslovanja i imamo jasnu viziju kako ćemo razvijati i jačati naše osnovne biznise kako bi operativne kompanije Fortenova grupe potvrdile svoje tržišne pozicije. U zadnjoj smo dionici ovog teškog maratona – izjavila je Irena Veber, dok je Peruško istakao da se implementacijom nagodbe zaokružuje spašavanje kompanije. Očuvano je više od 50.000 radnih mjesta, održano je poslovanje, a poboljšana je i efikasnost.

– Naši dobri rezultati i rast nisu samo u interesu naših zaposlenih i vlasnika. Oni su važni i svim našim tržištima jer znače nove investicije, novo zapošljavanje i tehnološke iskorake, što direktno utiče na konkurentnost privrede zemalja u kojima će nova kompanija poslovati – rekao je Peruško.

Peruško i Veber operativno će voditi kompaniju, a strateške odluke donosiće odbor direktora. Od 159 kompanija koncerna, kroz implementaciju nagodbe prvo će proći 77 kompanija iz Hrvatske. Čak 45 firmi je insolventno pa će se njihova imovina prenijeti na  kompanije koje nastavljaju s radom pod istim imenom, ali uz dodatak plus. Tako će se Konzum zvati Konzum plus, a Jamnica – Jamnica plus. Na njihovu čelu ostaju stari novi direktori. U koncernu tvrde da su problem s prenosom koncesija za poljoprivredno zemljište riješili, preciznije ostalo je prebaciti koncesije za samo nekoliko posto ukupnog zemljišta. Na Fortenovi ostaje opterećenje s milijardu eura duga kroz takozvani roll-up kredit i 340 milijuna eura za povjerioce koji će se otplatiti po aranžmanu koji uključuje dvije godine počeka i osam godina otplate.

Refinansiranje roll-upa neće ni početi dok ne počne s radom novi koncern, ali se pregovara s potencijalnim finansijerima. Udjeli u 32 solventne kompanije u Hrvatskoj prenose se na novi koncern, dok će se imovina i udjeli čak 82 kompanije koje su uglavnom izvan Hrvatske prenositi u skladu sa zakonima Srbije, BiH i Slovenije. Procjenjuje se da će taj proces, barem kad su u pitanju najveće kompanije poput Frikoma, Kiseljaka, Konzuma BiH… završiti u četiri mjeseca. U toj je grupi i nekoliko kompanija u kojima Agrokor ima manje od 25% udjela. Prenos će voditi vanredna uprava, koja će postojati do završetka posla.

Iako je pitanje prijenosa udjela u Mercator grupi na novu korporativnu strukturu bilo upitno, ide se u tom smjeru i još se vode pregovori. Merkatorov dug, koji se procjenjuje na više od 750 milijuna eura, ostaje na tom društvu, kao uostalom i dugovi svih firmi sistema koje se neće ugasiti. Stare firme, kada se iz njih prenese sva imovina, pripojiće se Agrokoru d. d., čime će završiti postupak vanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra i time zauvijek prestaje postojati.