Blackstone pojačano investira u azijske kompanije

Investicije

Kompanija Blackstone je prikupila novih 11 milijardi dolara za kupovinu azijskih firmi kroz svoj fond namijenjen investiranju u ovaj deo planete, gotovo utrostručivši vrijednost prethodno prikupljenog kapitala, 2018. godine.

Od pre četiri godine, najveća svjetska kompanija za upravljanje privatnim kapitalom je investirala oko 20 milijardi dolara u Aziji, a polovinu od te sume tokom prošle godine, piše Bloomberg.

Blackstone udvostručuje svoje napore u Aziji uprkos povećanim rizicima od inflacije i geopolitičkih tenzija. U trenutku dok su globalna tržišta nestabilna zbog zabrinutosti oko povećanja kamatnih stopa najvažnijih centralnih banaka, rasprodaja akcija bi mogla predstavljati dobar trenutak da se umešaju investitori puni gotovine.

„Kako godina bude odmicala, videćemo veoma atraktivne prilike“, rekao je Amir Diksit (Amir Dixit), kompanijin direktor odjeljenja za privatni kapital u Aziji.

Skoro 100 odsto investitora koji su učestvovali u prvom prikupljanju sredstava preko Blackstone-a 2018. godine odlučilo je da učestvuje i drugi put. Oni su privučeni dosljednim prinosima, geografskom diverzifikacijom i povećanim fokusom na životnu sredinu i društveno upravljanje, navodi Diksit.

Globalno gledano, menadžer imovine sa sjedištem u Njujorku je u četvrtom tromjesečju prošle godine privukao rekordnih 155 milijardi dolara, što ga je stavilo ispred zacrtanog roka da do 2026. godine upravlja jednim bilionom aktive.

Njegova raspodeliva dobit porasla je 55 odsto na rekordne 2,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu.

Ipak, predsjednik Džon Grej (Jon Gray) je prošle nedjelje upozorio investitore da se pripreme za usporavanje aktivnosti u oblasti tehnologije i brzorastućih kompanija.