Nastavlja se negativan niz azijskih berzi

Berza

Na azijskim berzama i u četvrtak cijene dionica padaju, pa je regionalni MSCI indeks na putu kvartalnog gubitka od oko 10 odsto, što je posljedica visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i rizika od recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,5 odsto, pa je gubitak na kvartalnoj osnovi povećao na oko 10 odsto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 1,4 odsto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,7 i 1 odsto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,3 odsto.

Kineska tržišta porasla su zahvaljujući podacima o rastu proizvodne aktivnosti u junu, što je izazvalo nadu u oporavak druge po veličini svjetske ekonomije, nakon što je mjesecima bila pod pritiskom zbog borbe protiv koronavirusa.

U Japanu su, pak, cijene dionica znatno pale, nakon što je objavljeno da je u maju industrijska proizvodnja oštro pala 7,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok su analitičari očekivali pad od samo 0,3 odsto.

Na kraju drugog tromjesečja na berzama vlada sumorno raspoloženje zbog oštrog pada cijena dionica proteklih mjeseci, a preostaje samo nada da bi se u drugom dijelu godine tržišta mogla donekle oporaviti.

Na Wall Streetu je u drugom tromjesečju S&P 500 indeks izgubio gotovo 16 odsto, dok je Nasdaq potonuo 21 odsto.