Najskuplji gradovi za život: Troškovi u Cirihu 30% veći nego u Njujorku

City

Svakodnevni troškovi kao što su stanovanje i hrana veoma variraju od grada do grada. A neki od njih, poput Njujorka, poznati su kao posebno skupi za život.

Na grafikonu Viktora Deprea (hipntic.data) nalaze se podaci iz 2022. godine, u kojima su upoređeni troškovi života i kupovna moć u 578 različitih gradova širom svijeta, koristeći Njujork kao reper za poređenje.

Iako je Njujork nadaleko poznat kao jedan od najskupljih gradova na svijetu, prema sajtu Numbeo, najvećoj svjetskoj bazi podataka o gradovima i zemljama koje su dali korisnici, postoji veliki broj gradova koji su zapravo skuplji od Velike jabuke.

Koliki su troškovi života u gradovima širom svijeta?

Glavni grad Bermuda, Hamilton, nalazi se na prvom mjestu na listi sa troškovima života koji su skoro 50 odsto viši od njujorških.

Hamilton je skup zbog toga što skoro sve treba da se uveze na mali britanski arhipelag. Neophodni su im gas, namirnice i odjeća.

Drugi na listi je Cirih u Švajcarskoj. U tom gradu su troškovi otprilike 30 odsto veći nego u Njujorku. Hrana i piće su posebno skupi, prema  podacima. Namirnice su 58 odsto skuplje od hrane u Njujorku, a cijene u restoranima su 55 odsto ​​više.

Iako je Cirih visoko rangiran po indeksu troškova života, kupovna moć grada je takođe snažna.

Indeks lokalne kupovne moći

Kupovna moć je metrika koja se koristi za merenje broja roba i usluga, koje neko sa prosečnom platom može da kupi u tom određenom gradu.

Ako ponovo pogledamo Cirih, potrošači u gradu u prosjeku imaju oko 30 odsto više kupovne moći od stanovnika Njujorka, uprkos većim troškovima.

Nasuprot tome, prosječan potrošač u Hamiltonu na Bermudama ima relativno nisku kupovnu moć. Na osnovu prosječne neto plate u gradu, potrošači mogu priuštiti oko 30 odsto manje od ljudi u Njujorku.

Inflacija nastavlja da podstiče cijene

Usred rastuće inflacije i povećanih cena robe široke potrošnje, troškovi života postali su najvažniji za mnoge ljude širom sveta.

Od kraja 2021. godine, svijet doživljava krizu troškova života uglavnom zbog nagomilane potražnje nakon pandemije korona virusa, zajedno sa problemima lanca snabdijevanja i sukoba Rusije i Ukrajine.

Prema riječima glavnog ekonomiste UBS-a Pola Donovana, vjerovatno smo vidjeli najgore od toga, a inflacija će vjerovatno da se smanji širom sveta u drugoj polovini godine.

Izvor: BIZLife