Polovna odјeća iz Zare: Španski gigant testira novu uslugu

COMPANY

Kompanija Zara planira da 3.novembra pokrene uslugu “Pre-owned” (polovna odjeća) u Velikoj Britaniji koji treba da pomogne kupcima da preprodaju, poprave ili doniraju odjeću kupljenu od španskog modnog lanca u nastojanju da smanji njen uticaj na životnu sredinu.

Kako su rekli, Velika Britanija je izabrana kao testno tržište, a ako usluga uspije, vjerovatno će se proširiti i na druga ključna tržišta.

Kompanija će pokrenuti prodajnu platformu preko svoje veb stranice i aplikacije, a plaćanje će obavljati Stripe sistem. Podaci o kupcima će biti prosleđeni kada se ugovori prodaja kako bi prodavac mogao da pošalje robu.

Industrija se suočava sa kritikama

Podrazumijeva se da se u početku ne očekuje da će usluga Pre-owned biti profitabilna. Paula Ampuero, šef odjeljenja za održivost u Zari, rekla je da je u ovoj fazi, ova platforma isključivo zamišljena kao alat za pomoć kupcima da produže životni vijek svoje odjeće i zauzmu drugačiji pristup kupovini (kružna opcija).

Zara se pridružuje brojnim maloprodavcima koji se bave iznajmljivanjem, preprodajom i popravkom, jer se industrija suočava sa kritikama zbog svog visokog ugljeničnog otiska, a kupci traže ekološki održivije ili „kružne“ opcije koje omogućavaju ponovnu upotrebu ili recikliranje resursa.

Polovna odeća kod drugih brendova

Marks & Spencer se udružio sa Dotte kako bi omogućio preprodaju dječije odjeće, Joules radi sa Reskinned-om na preprodaji, a usluga John Lewis’s FashionCycle nudi kupcima vaučer za popust u zamjenu za vraćanje pet artikala.

Predviđa se da će tržište preprodaje i renoviranja prerasti brzu modu u narednim godinama, uz učešće brendova od Mulberry-ija i Harvey Nichols-a do Asosa, Asda, Dr Martens-a i H&M-a. Grupa robnih kuća Selfridges, na primjer, ima za cilj da skoro polovina svojih interakcija sa kupcima bude zasnovana na preprodaji, popravci, iznajmljivanju ili dopuni do 2030. godine, piše Guardian.