Najveće ruske firme prebacile hiljade zaposlenih u Srbiju

Region

Među državama koje su otvorile vrata Rusima koji bježe iz svoje države, mala balkanska zemlja (Srbija, prim Danas) postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce, piše Wall street journal, u tekstu pod naslovom Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata, prenosi Danas.

WSJ podsjeća da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procjenjuje da je u Srbiju stiglo između 50,000 i 100,000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1,500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

– Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusua. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju – navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz istoriju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji nakolonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

– Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto beže od autoritarnog režima Vladimira Putina – navodi se u tekstu.

Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije, i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su deo svog osoblja u Srbiju.

Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMV poslao je 1,000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1,000 prebaci, rekao je za Vol strit predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.

On je objasnio da je srpska vlada obezbijedila četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobijene.

WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se obezbijedio dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u mratu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog životra.

– Kulturološke razlike su male… Osjećamo se kao kod kuće i ovde je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade – kazala je žena inženjera za WSJ.