Balkanski “Amazon” pod istragom zbog neodobrene akvizicije

Region

Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji saopštila je danas da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv privrednog društva Ananas e-komerc iz Beograda radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Koncentracija je, prema osnovanoj pretpostavci, nastala sticanjem kontrole nad privrednim društvom Vebspot dooel Skoplje.

Delta holding je u vlasništvu srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića. Namjera Ananasa je sa se proširi na cijeli region kao najveća regionalna kompanija za e-trgovinu, odnosno balkanska verzija Amazona.

Akvizicije su započeli u Makedoniji preuzimanjem vodećeg igrača u toj oblasti, kompanije Vebspot.

Društvo Ananas je, kako je saopšteno, dio divizije Nove tehnologije Delta grupe koje se bavi online trgovinom.

Sva privredna društva koja posluju pod kontrolom društva Delta holding, odnosno koja čine Delta grupu, smatraju se, kako je navedeno, jednim učesnikom na tržištu.

Komisija će u ispitnom postupku ocijeniti Zakonom propisane kriterije kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito okolnost da se radi o sprovedenoj, a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili spriječile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.