Kompanija Tesla izgubila 140 miliona dolara u bitkoinima

Finansije

Kompanija Tesla izgubila je 140 miliona dolara investicija u bitkoinima 2022. godine, prenosi BBC.

Kompanija je američkom regulatoru potvrdila da je ukupno izgubila 204 miliona dolara na bitkoinu, iako je 64 miliona dolara vraćeno kroz trgovanje.

Početkom 2021. godine kompanija je u bitkoin uložila 1,5 milijardi dolara, a izvršni direktor Ilon Mask rekao je da će to biti prihvaćeno kao plaćanje.

Promijenio je kurs nekoliko nedjelja kasnije, a Tesla je od tada prodao većinu svojih bitkoina i sada u toj valuti ima oko 184 miliona dolara.

Mask je bio među najistaknutijim šampionima kriptovaluta, a njegove izjave na društvenim mrežama često podstiču značajnu trgovinsku aktivnost.

Teslina kupovina bitkoina u februaru 2021. godine izazvala je povećanje cijene kriptovalute za više od 25 odsto na 48.000 dolara – rekordno visok nivo u to vreme.

Ponovo je vrijednost porasla u martu iste godine, kada je Mask tvitovao da će Tesla dozvoliti kupcima da kupuju svoje automobile koristeći bitkoin.

To je omogućilo ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama da obezbijede porudžbine sa ekvivalentom depozita od 100 dolara u bitkoinima, ali kriptovaluta je dva mjeseca kasnije pala za više od 10 odsto, kada je kompanija odustala od tog plana, navodeći zabrinutost zbog klimatskih promjena.