Srpskoj potvrđen B dugoročni kreditni rejting

CAPITAL

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s saopštila je da je Republici Srpskoj potvrđen B dugoročni kreditni rejting, sa stabilnim izgledima.

Ova agencija ističe da će stopa bruto domaćeg proizvoda u Republici Srpskoj u naredne tri godine rasti, te da će biti zadržan zadovoljavajući pristup međunarodnim tržištima kapitala i multilateralnom finansiranju, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U izvještaju kreditna agencija navodi da ekonomija Republike Srpske funkcioniše u složenim političkim i finansijskim aranžmanima, kako u smislu upravljanja sopstvenim fiskalnim politikama, tako i u međunarodnom kontekstu, ali se u narednih nekoliko godina očekuje blago poboljšanje budžetskog izvršenja, prenosi Srna.

 Republika Srpska ima veću fleksibilnost u odnosu na ostale lokalne i regionalne vlade, da podigne prihode i ograniči potrošnju ukoliko je potrebno, s obzirom na relativno veliku fiskalnu autonomiju – navodi se u izvještaju o kreditnom rejtingu.

U izvještaju se dodaje da će veći ekonomski rast i umanjenje inflacije podržati izvršenje bueta i dovesti do manjeg pritiska na rast rashoda. U agenciji “Standard and Poor’s” ne očekuju promjene finansijskih politika Republike Srpske, te smatraju da će zadovoljavajući pristup likvidnosti pomoći u refinansiranju kredita i deficita.

Ocjenjuje se da će uprkos usporenom ekonomskom rastu, potrošnji podstaknutoj inflacijom, te rastu troškova kamate koji će uticati na izvršenje budžeta Republike Srpske u naredne dvije godine, poreski podržan dug ostati ispod 120 posto konsolidovanih operativnih prihoda.