“Elektroprivreda Srpske” želi da prva kupi automobil na struju

BUSINESS KLUB

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da “Elektroprivreda Srpske” želi da prva među javnim preduzećima kupi automobil sa punjenjem na električnu energiju, s obzirom na to da se u Evropi od 2035. godine neće proizvoditi automobili sa unutrašnjim sagorijevanjem, već na električnu energiju.

Petrović je naveo da su kao odgovorna uprava napravili nacrt zakona o infrastukturi vezano za elektromobilnost, koji će biti upućen nadležnom ministarstvu.

“Vjerujem da će ga to ministarstvo uputiti Narodnoj skupštini, da nam omogući potpunu kontrolu sistema elektropunjača širom Republike Srpske, jer ako to ne budemo imali u naredne dvije godine, svi turisti koji dolaze iz Evrope električnim automobilima, a sve ih je više, dolaziće u zabunu ili će nas preskakati”, rekao je Petrović Srni, napominjući da je u Evropi sada potpuna promocija elektromobilnosti.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” je naveo da su u ovom preduzeću pokrenuta dva nova segmenta u razvoju preduzeća – služba za smart tehnologije i služba za energetsku efikasnost.

“Želimo da primjenjujemo pametne tehnologije u sferi distribucije i proizvodnje, ali i u sferi novih proizvodnih objekata. Pametne tehnologije su budućnost, njihovom primjenom dovodimo do očuvanja naše energetske stabilnosti i mreže, kao i potpune kontrole proizvodnje i potrošnje u energetskom sistemu”, istakao je Petrović.

On je dodao da u ovoj godini predstoji reorganizacija proizvodnih preduzeća u “Elektroprivredi Republike Srpske”, navodeći da kad je riječ o radnoj snazi, ima prostora za uštede i davanje prednosti radnicima koji obavljaju važne poslove.

Petrović je ocijenio da su potrebne ozbiljne rekonstrukcije na objektima rudnika i termoelektrana “Gacko” i “Ugljevik”, navodeći da će u gatačkoj termoelektrani u naredne dvije godine biti instalirana postrojenje za prečišćavanje uglja.

On je rekao da su u Rudniku i termoelektrani “Ugljevik” postojali ispadi zbog pucanja cijevi na kotlu, navodeći da je prošle godine završen najkritičniji dio, a ove godine u remontu će biti završeno još kilometara cijevi.